MultiMotor - Eladó használt járművek és gépek adatbázisa
MultiMotor - Eladó használt járművek és gépek adatbázisa
tutiauto.hu

Operatív lízing

Ebben a konstrukcióban a lízingelô nem kíván tulajdonjogot szerezni a lízingelt tárgyon, csak annak használatából származó hasznokra tart igényt a szerzôdés futamideje alatt. Ezeknél a szerzôdéseknél általában a futamidô rövidebb mint az amortizációs idô.
A magyar gyakorlatban ez a forma tartós bérletnek felel meg. A tartós bérlet sajátos operatív lízing amit a magyar piac magyar mentalitása szült.
Az operatív lízing olyan finanszírozási konstrukció, amelynél a futamidô alatt, havi meghatározott összeget fizet az ügyfél azért, hogy használhassa az eszközt, majd a futamidô lejártakor visszaadja a lízingbeadónak.

Sok könyvelô ajánlja ügyfeleinek, hogy ne hitelbe vagy lízingbe vegyenek autót, hanem tartós bérletbe, mivel az után visszaigényelhetô az ÁFA. A magyar adórendszer sajátossága, hogy a személyautó vételárába foglalt áfát nem lehet visszaigényelni. Ha valaki ezt az autót – amelyiknek az áfáját nem igényelheti vissza – bérbe veszi, akkor a bérleti díj áfája már visszaigényelhetô. A gyakorlatban az operatív lízing nettó bérleti díja nem lesz alacsonyabb mint a lízing vagy a hitel bruttó havi törlesztô részlete. Ennek egyik oka, hogy a bérleti díjat azonnal költségként számolhatja el a bérlô, és ezt az elônyt megfizetteti a bérbeadó, a másik, hogy a lízingbeadó a teljes bérleti díj után iparűzési adót köteles fizetni.
info@multimotor.huWarning: fsockopen() has been disabled for security reasons in /home/httpd/www/multimotor.hu/html/pagerank.php on line 81
()